Wanneer is een melding een melding?

Gepubliceerd op 11 april 2018

Wanneer is een melding een melding?

Een vaak terugkerende vraag tijdens de cursus Activiteitenbesluit milieubeheer van Mibacu heeft betrekking op de melding: ‘een onvolledige melding is geen melding’. Recente jurisprudentie geeft een helder antwoord.

Activiteitenbesluit milieubeheer

Artikel 1.10, eerste en tweede lid, van het Activiteitenbesluit bepaalt dat degene die een inrichting opricht of verandert, dit ten minste vier weken voor de oprichting aan het bevoegd gezag meldt (met uitzondering van een type A-inrichting). Dit melden kan in geval van een verandering achterwege blijven, indien eerder een melding is gedaan en door dit veranderen geen afwijking ontstaat van de bij die melding verstrekte gegevens.

Onder andere artikel 1.10, derde lid, van het Activiteitenbesluit bepaalt welke gegevens bij een melding moeten worden verstrekt.

Jurisprudentie

Een recente uitspraak van de rechtbank Limburg maakt duidelijk dat het voldoen aan artikel 1.10, eerste en tweede lid, van het Activiteitenbesluit betekent dat een volledige melding moet zijn gedaan. Onder een volledige melding verstaat de rechtbank het verstrekken van de gegevens die in artikel 1.10, derde lid, van het Activiteitenbesluit zijn opgesomd.

Dwangsom

Het niet voldoen aan artikel 1.10, derde lid, van het Activiteitenbesluit is een overtreding waartegen het bevoegd gezag in beginsel handhavend moet optreden. Het hiervoor meest geëigende middel is het opleggen van een last onder dwangsom, waarbij het duidelijk moet zijn dat de overtreder een volledig melding moet indienen.

Over de schrijver

Bert Lowijs

Bert Lowijs

Bert Lowijs adviseert agrarisch ondernemers bij het verkrijgen van toestemming van overheden. Naast zijn functie als adviseur is hij ook actief als docent agrarisch omgevingsrecht. In zijn artikelen bindt hij op scherpzinnige wijze de strijd aan met het woud aan regels dat van toepassing is op zijn vakgebied.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Like ons


Copyright © 2018 Gerard Leeman en Bert Lowijs
Website powered by: