Tweemaal leges voor dezelfde omgevingsvergunning

Gepubliceerd op 15 augustus 2016

Tweemaal leges voor dezelfde omgevingsvergunning

Na deze uitspraak gelezen te hebben realiseerde ik mij dat dit geen goed doet aan het vertrouwensbeginsel dat als basis geldt voor de Omgevingswet. Immers, het vertrouwen in de overheid moet worden hersteld.

De overheid moet vertrouwen hebben in de ondernemer en de burger moet op een transparante overheid kunnen vertrouwen, dat is de grondslag voor het op een andere manier omgaan met omgevingsrecht.

Een burger tweemaal willen laten betalen voor een en dezelfde omgevingsvergunning, die nota bene na goed overleg alleen is aangepast voor wat betreft bouwhoogte, is dan ook volgens de rechter niet eerlijk.

Wat is er gebeurd? Iemand heeft leges betaald voor het behandelen van een aanvraag omgevingsvergunning voor bouwen. Wat gebouwd moet gaan worden is een woonboot. Buurtbewoners maken bezwaar tegen de aanvraag vanwege de bouwhoogte. Hierop herroept de gemeente de omgevingsvergunning. Echter de aspirant bouwer gaat in beroep tegen deze beslissing en tijdens deze beroepsprocedure komt de bouwer met de wethouder overeen de bouwhoogte met 30 centimeter te verlagen. Hiervoor wordt officieel een aanvraag ingediend. Wat doet vervolgens de gemeente? Zij beschouwt deze aanvraag als een nieuw bouwplan en legt een aanslag leges op van €3.672, 98 met de omschrijving “het bouwen van een damwand….”

Tussen neus en lippen door is ook nog te lezen dat de gemeente tijdens de zitting terugkomt op haar eerdere stelling in het verweerschrift dat het beroep door eiseres te laat is ingediend. De tijdigheid van het beroep is ineens niet meer in geschil…

Even in het kort:

De gemeente heft twee keer leges voor dezelfde bouwvergunning aanvraag, de gemeente heft deze leges voor het bouwen van een damwand in plaats van het bouwen van een woonark en de gemeente komt terug op haar stelling dat eiseres te laat beroep heeft ingediend!

De rechtbank, maar dat had u al geraden, verklaart het beroep gegrond en veroordeelt de gemeente tot het vergoeden van de gemaakte proceskosten van €1238,- en het vergoeden van het betaalde griffierecht van € 146,-.

Is in dit geval een excuusbrief van de gemeente niet op zijn plaats?

Over de schrijver

Gerard Leeman

Gerard Leeman

Gerard Leeman is zelfstandig ondernemer, verzorgt opleidingen op het gebied van omgevingsrecht en ondersteunt bedrijven bij het aanvragen van vergunningen. Hij schrijft regelmatig scherpe columns voor branchewebsites en een krant waarbij hij met de nodige dosis humor zijn mening geeft over uiteenlopende zaken.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Like ons


Copyright © 2018 Gerard Leeman en Bert Lowijs
Website powered by: