Onverwacht herstel?

Gepubliceerd op 27 oktober 2015

Onverwacht herstel?

De vierde tranche van de tweede fase van het Activiteitenbesluit wordt zoals ik het lees niet met gejuich ontvangen door de Afdeling advisering van de Raad van State. Te lezen valt dat de Afdeling advisering stelt dat het ontwerpbesluit op verschillende punten haaks staat op de doelstellingen.

Zij merkt op de eerste plaats op dat voor een aantal specifieke bedrijfstakken die onder de werking van het Activiteitenbesluit milieubeheer wordt gebracht, meer dan in vergelijking tot voorgaande tranches en meer dan in vergelijking tot andere toegevoegde bedrijfstakken en activiteiten, maatwerk is vereist die voor bedrijven in afzonderlijke voorschriften zullen moeten worden vastgelegd. De Afdeling advisering stelt verder dat deze mate van maatwerkvoorschriften afbreuk doet aan de beoogde uniformiteit en zal leiden tot hogere administratieve lasten.

Op de twee plaats wordt opgemerkt dat uitbreiding met nieuwe bedrijfstakken en inbouw van diverse regelingen het Activiteitenbesluit nog complexer maakt dan het al is. Dit terwijl het Activiteitenbesluit door bedrijven en toezichthouders in de praktijk al als zeer complex wordt ervaren en de toename van de complexiteit op gespannen voet staat met het streven naar eenvoud.

Alleen al de nieuwe regeling over zorgwekkende stoffen voor luchtkwaliteit zal menig toezichthouder tot wanhoop drijven en demotiveren.

Op de goede weg?

Ik heb de vierde tranche bestudeerd en vraag mij af of we nog op de goede weg zijn en of  het Activiteitenbesluit milieubeheer nog wel handhaafbaar is. De wetgever is volgens mij vergeten op welk niveau toezichthouders in zijn algemeenheid opereren. Ik verwacht dat dit zal leiden tot schijnhandhaving en willekeur omdat een groot aantal toezichthouders de nieuwe regels niet meer goed kan uitleggen en/of toepassen.

Zal de Omgevingswet herstel brengen in deze wirwar van regels? Zal de Omgevingswet de noodzakelijke rust en stabiliteit brengen waar we allemaal op hopen?  In 2018 wordt de Omgevingswet van kracht. Simpeler, klantvriendelijker en gebouwd op vertrouwen; vertrouwen in de ondernemer, vertrouwen in de overheid en vertrouwen in de toekomst.

Nietzsche heeft  iets geschreven over herstel van een herstellende zieke en omdat het lezen mij een beetje geruststelde heb ik het hieronder geschreven.

Herstel:

“Onafgebroken blijft de dankbaarheid stromen, alsof het onverwachte pas gebeurd is- de dankbaarheid van de herstellende zieke- want het herstel kwam onverwacht.

Plotseling wordt men overvallen door de hoop, de bedwelming van het herstel, na langdurige ontberingen en krachteloosheid: de vreugde over de terugkeer van vermogens, over herlevend vertrouwen in morgen en overmorgen, over een onverwacht besef en voorgevoel van een toekomst, over avonturen in het verschiet, over zeeën die weer worden ontsloten, over doelstellingen die weer geoorloofd zijn en waarin weer wordt geloofd”.

Over de schrijver

Gerard Leeman

Gerard Leeman

Gerard Leeman is zelfstandig ondernemer, verzorgt opleidingen op het gebied van omgevingsrecht en ondersteunt bedrijven bij het aanvragen van vergunningen. Hij schrijft regelmatig scherpe columns voor branchewebsites en een krant waarbij hij met de nodige dosis humor zijn mening geeft over uiteenlopende zaken.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Like ons


Copyright © 2018 Gerard Leeman en Bert Lowijs
Website powered by: