Moet een nieuwe inrichtinghouder zich melden?

Gepubliceerd op 25 februari 2016

Moet een nieuwe inrichtinghouder zich melden?

In de praktijk komt het nogal eens voor dat een bedrijf (lees: inrichting) wordt overgenomen waardoor sprake is van een nieuwe inrichtinghouder. Moet deze wijziging worden gemeld aan het bevoegd gezag?

Voor het beantwoorden van deze vraag is het van belang of een inrichting al dan niet als vergunningplichtig is aangewezen. Ik verwijs hiervoor naar paragraaf 2.1 van het Besluit omgevingsrecht.

Op een niet-vergunningplichtige inrichting is het Activiteitenbesluit van toepassing. Artikel 1.10, tweede lid, van dit besluit stelt een melding verplicht als het gaat om het veranderen van de inrichting en het veranderen van de werking daarvan. Een overname van een inrichting of een andere drijver van de inrichting valt hier niet onder, zodat hiervoor geen melding is vereist.

Op een vergunningplichtige inrichting is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van toepassing. Artikel 2.25, tweede lid, van deze wet is een melding aan het bevoegd gezag verplicht als de vergunning voor een ander zal gaan gelden. Bij deze melding moeten gegevens worden verstrekt als bedoeld in artikel 4.8 van het Besluit omgevingsrecht.

Op een melding als bedoeld in de vorige alinea hoeft het bevoegd gezag geen besluit te nemen. Het betreft niet meer dan het verstrekken van informatie, wat door het bevoegd gezag met een administratieve handeling kan worden afgedaan. Immers, de vergunning gaat automatisch gelden voor de rechtsopvolger.

Over de schrijver

Bert Lowijs

Bert Lowijs

Bert Lowijs adviseert agrarisch ondernemers bij het verkrijgen van toestemming van overheden. Naast zijn functie als adviseur is hij ook actief als docent agrarisch omgevingsrecht. In zijn artikelen bindt hij op scherpzinnige wijze de strijd aan met het woud aan regels dat van toepassing is op zijn vakgebied.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Like ons


Copyright © 2018 Gerard Leeman en Bert Lowijs
Website powered by: