Koeienvlaai, groene stroom?

Gepubliceerd op 09 oktober 2016

Koeienvlaai, groene stroom?

In de krant van 7 oktober staat dat de uitwerpselen van koeien in een mestvergister kunnen worden omgezet in biogas en groene stroom. Een artikel dat optimisme uitstraalt.

In dit artikel wordt ook de prijs van een monovergister genoemd en dat een monovergister bij FrieslandCampina geleased kan worden. Koopt de melkveehouder een vergister dan betaalt hij een bedrag van tussen de 150- en 250 duizend euro!

Groter vergisters die biogas niet in groene stroom omzetten, maar in groen gas kosten volgens de schrijver zelfs 700 duizend euro.

En dan staat het volgende te lezen in dit artikel: “Het ministerie van Economische Zaken heeft 150 miljoen euro vrijgemaakt om boeren tegemoet te komen.”

150 duizend euro is de minimumprijs van een mestvergister. Dit is een bedrag dat bij veel melkrundveehouders op dit moment niet op de plank ligt. Dus alle begrip voor subsidie. En toch vraag ik mij af, samen met Leo Lamers, schrijver van het boek “De kool, de Geit en het Nederlandse mestbeleid", of we op de goede weg zijn. Ik heb zijn boek gelezen en ben geschrokken van datgene wat hij daarin verteld. Als je gewoon de inhoudsopgave leest met alle titels van de 9 hoofdstukken krijg je een bevestiging van datgene dat we eigenlijk allemaal al weten. 

In hoofdstuk drie schrijft hij: “mestverwerking is geen oplossing. Mestverwerken laat de mest en de fosfaat en stikstof daarin niet verdwijnen, maar splits de mest in deelproducten die alsnog als dierlijke mest afgezet moet worden. Ook mestvergisten laat de mest niet verdwijnen; het zet alleen een deel van de organische stof in de mest om in gas. Als er andere producten dan mest worden meevergist ontstaat zelfs méér digestaat dan er inging"! Even verderop schrijft hij:”per saldo kosten mest vergisten en mest verwerken eerder energie dan ze energie opleveren”.

Als ik dan nog in zijn boek lees dat we meer dan 29% mestoverschot hebben in Nederland en in Noord Brabant zelfs 59%, dan zie ik echt geen oplossing in vergisten (met alle risico’s en overlast) of mestverwerken.

Leo Lamers geeft aan dat een kwart van de mest zoek is en dat mestverwerkers klagen onder andere over het gebrek aan handhaving op de mestwetgeving waardoor grote hoeveelheden mest illegaal worden afgezet. Ik denk dat de handhaving ook beter zou moeten. De handhaving van het mestbeleid kost jaarlijks dertig miljoen! Het moet mogelijk zijn dit grote bedrag beter te besteden door wetgeving op gebied van mestbeleid nog eens goed onder de loep te nemen en te bezien of het niet eenvoudiger en beter handhaafbaar kan.

Koeienvlaai wordt groene stroom is maar een klein deel van het mestverhaal. Om het totale beeld te krijgen adviseer ik het boekje van Leo Lamers aandachtig door te lezen.

Over de schrijver

Gerard Leeman

Gerard Leeman

Gerard Leeman is zelfstandig ondernemer, verzorgt opleidingen op het gebied van omgevingsrecht en ondersteunt bedrijven bij het aanvragen van vergunningen. Hij schrijft regelmatig scherpe columns voor branchewebsites en een krant waarbij hij met de nodige dosis humor zijn mening geeft over uiteenlopende zaken.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Like ons


Copyright © 2018 Gerard Leeman en Bert Lowijs
Website powered by: