Het gelijkheidsbeginsel en tetteruitlaten

Gepubliceerd op 15 juni 2016

Het gelijkheidsbeginsel en tetteruitlaten

De uitspraak met zaaknummer 4871766 WM VERZ 16-104 handelt over beroep tegen een sanctie op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften, de zogeheten Wet Mulder, waarbij bepaalde verkeersovertredingen bestuursrechtelijk worden afgedaan.

De overtreder heeft kennelijk een signaal gegeven (claxoneren) in ander gevallen of op andere wijze dan is toegestaan. De kantonrechter is van oordeel dat niet is komen vast te staan dat de bekeurde gedraging is begaan en vernietigd de beslissing van de officier van justitie. Daarbij is naar het oordeel van de kantonrechter het volgende van belang:

“Er is gehandeld in strijd met het gelijkheidsbeginsel, in verband met het toestaan dan wel gedogen door de overheid van zogeheten ‘tetteruitlaten’ van bijvoorbeeld ‘Hells Angels’. Dat soort uitlaten, vaak nog uitgerust met een knallende naontsteking maakt een dermate groot lawaai dat de openbare orde en rust veelal ernstig wordt verstoord en gehoorschade bij burgers niet valt uit te sluiten. In een rechtstaat waar zulks is toegestaan is geen ruimte voor het beboeten van een burger die even gebruik maakt van een claxon veelal ter afwering van opdoemend gevaar. Dat een verbalisant achteraf meent dat gevaar niet aanwezig was doet daaraan in het licht van vorenstaande uiteraard niet af”.

Gelijkenis omgevingsrecht

Een in mijn ogen bijzondere uitspraak met mogelijk vergaande consequenties. Immers, hoe ver gaat de gelijkenis tussen tetteruitlaten en andere vormen van geluidoverlast? Bestaat de kans dat na deze uitspraak meerdere bestuursrechtelijke, dan wel strafrechtelijke sancties worden vernietigd? Het gelijkheidsbeginsel speelde tot nu toe niet echt een belangrijke rol bij handhaving van omgevingsrecht. Door deze recente uitspraak van de kantonrechter zou dit zomaar kunnen gaan veranderen.

Over de schrijver

Gerard Leeman

Gerard Leeman

Gerard Leeman is zelfstandig ondernemer, verzorgt opleidingen op het gebied van omgevingsrecht en ondersteunt bedrijven bij het aanvragen van vergunningen. Hij schrijft regelmatig scherpe columns voor branchewebsites en een krant waarbij hij met de nodige dosis humor zijn mening geeft over uiteenlopende zaken.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Like ons


Copyright © 2018 Gerard Leeman en Bert Lowijs
Website powered by: