Grens aan belastbaarheid ambtenaren

Gepubliceerd op 09 oktober 2016

Grens aan belastbaarheid ambtenaren

Afgelopen donderdag was de jaarlijks door de Vereniging van milieuprofessionals (VVM) georganiseerde Dag van de Omgevingswet in het provinciekantoor in Den Haag. Op deze dag worden wij meegenomen in de ontwikkelingsfase van de Omgevingswet en dit jaar werd ingezoomd op de vier algemene maatregelen van bestuur die onder de Omgevingswet komen te hangen.

Een van de vele sprekers, de heer Andries van den Broek, wetenschappelijk medewerker, gaf in zijn presentatie aan dat hij vraagtekens had bij de participatie van burgers bij het ontwikkelen van plannen en dergelijke. Hiervoor had hij twee steekhoudende argumenten, namelijk dat we moeten constateren dat bij participatie van burgers vaak dezelfde mensen hieraan gehoor geven en dat er een grens is aan de belastbaarheid van burgers. Hij gaf hierbij voorbeelden van het drukke sociale leven van burgers in deze moderne snelle wereld waar wij naast het werken al zoveel moeten. Een voorbeeld dat mij zeer aansprak is het zijn van mantelzorger. Een mantelzorger heeft amper tijd voor zichzelf, laat staan dat hij of zij zich de tijd gunt mee te praten over ontwikkelingen op het gebied van de leefomgeving.

Tijdens en na afloop van de Dag van de Omgevingswet zette bovenstaande mij aan het denken. De ambtenaren die zich bezig houden met handhaving van omgevingsrecht hebben hetzelfde drukke sociale leven als andere mensen en zijn soms ook in de situatie dat zij extra zorg moeten verlenen aan familie of vrienden.

Ook op deze dag, nadat ik alle toekomstige veranderingen op het gebied van de leefomgeving had horen voorbijkomen, realiseerde ik mij dat er van deze groep mensen veel verlangd wordt om bij te blijven in deze complexe, grote hoeveelheid, snel veranderende wetgeving en bijbehorende regels. Zo is er verleden week een nieuwe versie van de PGS 15 uitgekomen, de Wet VTH is in april 2016 in werking getreden, de toekomstige veranderingen van het Besluit omgevingsrecht, de Wet natuurbescherming enzovoort.

Ik ben de laatste tijd voorstander geweest van het deels in eigen tijd volgen van opleidingen en trainingen van deze toezichthouders, vergunningverleners en juristen, om de kosten enigszins te drukken, maar na de Dag van de omgevingswet kom ik hier op terug. Het leek een voorrecht kennis op peil te houden in de tijd van de werkgever, maar ik realiseer mij nu dat dit niet anders kan. De belastbaarheid van ambtenaren heeft ook zijn grens en ik moet toegeven dat die nu al meer dan bereikt is. Willen wij niet nog meer uitval door burn-out, dan is het zaak het opleiden van medewerkers gewoon in de “baas zijn tijd” te blijven doen. Deze tijd is kostbaar, maar in deze hectische tijd is het beschikken over actuele kennis een must om het vertrouwen van de burgers in de ambtenarij niet (verder) te verliezen.

Over de schrijver

Gerard Leeman

Gerard Leeman

Gerard Leeman is zelfstandig ondernemer, verzorgt opleidingen op het gebied van omgevingsrecht en ondersteunt bedrijven bij het aanvragen van vergunningen. Hij schrijft regelmatig scherpe columns voor branchewebsites en een krant waarbij hij met de nodige dosis humor zijn mening geeft over uiteenlopende zaken.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Like ons


Copyright © 2018 Gerard Leeman en Bert Lowijs
Website powered by: