Geuroverlast is kennelijk een klachtdelict!

Gepubliceerd op 12 januari 2019

Geuroverlast is kennelijk een klachtdelict!

In deze uitspraak op een verzoek om een voorlopige voorziening gaat het over geuroverlast veroorzaakt door een niet doelmatig werkende ontgeuringsinstallatie van een restaurant. De eerste klacht over geuroverlast dateert van 30 juni 2017. Hierna volgen nog meerdere klachten op 27 oktober 2017, 16 februari 2018, en dan nog klachten in augustus en september 2018. De laatste klacht is van 9 oktober 2018.

Wat mij dan opvalt is dat er vanuit de gemeente Amsterdam pas actie wordt ondernomen als er door de klaagster weer is geklaagd. Het lijkt mij logisch om ook eens toezicht te gaan houden in deze situatie zonder dat daar eerste een klacht of handhavingsverzoek aan vooraf gaat.

Het lijkt wel of handhaving van artikelen uit het Activiteitenbesluit milieubeheer of voorschriften van een omgevingsvergunning milieu verworden zijn tot zogenaamde klachtdelicten. Hierbij leggen wij het initiatief tot actie ondernemen neer bij omwonenden of andere belanghebbenden. Met andere woorden: geen klachten dan ook geen handhaving. Dit kan niet de bedoeling zijn lijkt mij, temeer omdat niet iedereen durft te klagen over geur- geluid- of andersoortige overlast dat veroorzaakt wordt door zijn of haar buren.

In deze uitspraak heeft de verzoekster al met al vanaf juni 2017 tot heden overlast van geur, veroorzaakt door een exploitant van een restaurant en de vraag is of de last onder dwangsom hier een eind aan zal maken. Hier had ook gekozen kunnen worden voor een last onder bestuursdwang in de vorm van het aan (laten) brengen van een doelmatige ontgeuringsinstallatie, maar dan had wel de mogelijkheid van het op andere wijze bereiden van voedsel uit de beschikking gelaten moeten worden.

Ik hoop voor de klaagster dat er snel een eind komt aan deze vervelende situatie.

Over de schrijver

Gerard Leeman

Gerard Leeman

Gerard Leeman is zelfstandig ondernemer, verzorgt opleidingen op het gebied van omgevingsrecht en ondersteunt bedrijven bij het aanvragen van vergunningen. Hij schrijft regelmatig scherpe columns voor branchewebsites en een krant waarbij hij met de nodige dosis humor zijn mening geeft over uiteenlopende zaken.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Like ons


Copyright © 2020 Gerard Leeman en Bert Lowijs
Website powered by: