Geluidoverlast bij evenementen

Gepubliceerd op 27 september 2015

Geluidoverlast bij evenementen

Ik las deze week in een uitspraak (ECLI:NL:RBGEL:2015:5861) over geluidoverlast, veroorzaakt door evenementen, dat de rechter wijst op het feit dat de gemeente bij het verlenen van de vergunning te weinig onderzoek had gedaan naar de geluidoverlast die bij de klagers op en in de woning werd veroorzaakt.

De gemeente stelde zich op het standpunt dat, mede op het oog van bevorderen van sociale binding, een bruisend uitgaansleven wordt nagestreefd waarin evenementen als het onderhavige goed passen.

Misschien komt het omdat ik er wat meer op gespitst ben, maar ik heb de afgelopen tijd een aantal mensen gesproken dat last had van geluid. Dat varieerde van klachten over geluid veroorzaakt door bedrijven en door verkeer en door specifieke activiteiten zoals zaagmachines, melkkoelinstallaties en airco’s.

Wat mij opviel bij deze gesprekken is dat de mensen onaanvaardbare geluidoverlast ervaren, maar vanwege de relatie met de veroorzaker niet altijd actie ondernemen om een einde te maken aan de overlast.

Dan denk ik, dit wetende, dat hier een belangrijke taak is weggelegd voor het bevoegd gezag. Bij handhaving en vergunningverlening zou (meer) rekening gehouden mogen worden met eventuele geluidoverlast.

Slecht slapen, ergenis en stress

Nadat ik de uitspraak een aantal malen had gelezen ontstond bij mij een gevoel van machteloosheid en een gevoel van mededogen. Ik kan mij zo inleven in de situatie van de klagers om elk jaar opnieuw angstig uit te kijken naar deze jaarlijks terugkerende evenementen en de bijbehorende resterende dagen van de zogenaamde 12 dagen regeling. Weer een periode van slecht slapen, ergernis en stress en het gevoel hebben dat je door de gemeente niet serieus wordt genomen. In de uitspraak is ook nog te lezen dat de woning van de klagers vanwege monumentenstatus waarschijnlijk minder isolatie biedt.

Ik dacht ook nog, wat moedig van die mensen om bezwaar te maken en beroep aan te tekenen tegen de vergunningen als je zelf in die gemeente woonachtig bent en weet dat veel mensen deze evenementen zeer waarderen. Ik zou eerlijk gezegd niet willen ruilen.

Mede naar aanleiding van deze uitspraak en de gesprekken met mensen die last hadden van geluidoverlast heb ik behoefte om in dit artikel aandacht te vragen voor de rol van het bevoegd gezag voor wat betreft het voorkomen of verminderen van geluidoverlast. Dit kan door bij vergunningverlening al de grenzen aan te geven van het aanvaardbare geluidniveau en vervolgens ook daadwerkelijk te gaan handhaven door te meten.

Ik hoop van harte dat het bevoegd gezag in bovenstaande zaak empatisch wil kijken of er mogelijkheden zijn om de geluidoverlast te reduceren tot een voor de klagers aanvaardbaar niveau.

Over de schrijver

Gerard Leeman

Gerard Leeman

Gerard Leeman is zelfstandig ondernemer, verzorgt opleidingen op het gebied van omgevingsrecht en ondersteunt bedrijven bij het aanvragen van vergunningen. Hij schrijft regelmatig scherpe columns voor branchewebsites en een krant waarbij hij met de nodige dosis humor zijn mening geeft over uiteenlopende zaken.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Like ons


Copyright © 2018 Gerard Leeman en Bert Lowijs
Website powered by: