Bouwen ten behoeve van een reëel agrarisch bedrijf

Gepubliceerd op 05 november 2015

Bouwen ten behoeve van een reëel agrarisch bedrijf

In veel bestemmingsplannen voor het buitengebied is bepaald dat er uitsluitend bouwwerken mogen gebouwd ten behoeve van een reëel agrarisch bedrijf. Maar wat is nu een reëel agrarisch bedrijf?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de wijze waarop “reëel agrarisch bedrijf” in de regels van het bestemmingsplan is gedefinieerd. Een absolute vereiste is in ieder geval dat de agrarische activiteiten een - werkelijk - agrarisch bedrijfsmatig karakter hebben. Verder is van belang dat er voldoende arbeidsbehoefte is, alsmede een bepaald jaarinkomen.

Werkelijk

Het woordje – werkelijk – uit de vorige alinea behoeft nadere toelichting. Het is vaste jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat ook indien er nog niet daadwerkelijk een agrarisch bedrijf wordt uitgeoefend, gebouwd kan gaan worden (uiteraard eerst nadat een omgevingsvergunning bouw is verleend). Belangrijke voorwaarde is wel dat er reeds een aanzet is tot het exploiteren van een agrarisch bedrijf en dat in voldoende mate aannemelijk is dat een agrarisch bedrijf tot stand zal komen. Naast de inkomsten die uit de agrarische activiteiten worden verkregen, kunnen bijkomende gegevens gewicht in de schaal leggen, waaronder het grondareaal, de intentie waarmee de agrarische activiteiten worden ondernomen en de tijd die hieraan wordt besteed.

Het aannemelijk maken dat een agrarisch bedrijf tot stand zal komen moet echter niet worden onderschat. Hiervoor zal initiatiefnemer een goed, gedegen en onderbouwd bedrijfsplan moeten (laten) opstellen. Met dit plan moet worden aangetoond dat (op termijn) sprake is van een reëel agrarisch bedrijf.

Over de schrijver

Bert Lowijs

Bert Lowijs

Bert Lowijs adviseert agrarisch ondernemers bij het verkrijgen van toestemming van overheden. Naast zijn functie als adviseur is hij ook actief als docent agrarisch omgevingsrecht. In zijn artikelen bindt hij op scherpzinnige wijze de strijd aan met het woud aan regels dat van toepassing is op zijn vakgebied.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Like ons


Copyright © 2018 Gerard Leeman en Bert Lowijs
Website powered by: